Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Snelheidsdeken

Op 20 december was hij er ineens. De snelheidsdeken.

lachen4De eerste keer dacht ik dat ik het niet goed had gehoord. Een deken? Voor de snelheid? Een snelheidsdeken? Voor mijn geestesoog verscheen een ANWB-medewerker, of eentje van Verkeer- en Waterstaat, die met een flinke deken aan kwam rennen om de A4 toe te dekken, zodat die langzamer zou gaan. Ongeveer zoals je een brand blust met een deken. Of een ontsnapte poes vangt. Ik was verbijsterd, maar dacht er verder niet bij na.

De afgelopen week bleef het woord echter voortdurend in de verkeersberichten voorbijkomen.  Snelheidsdeken. Duidelijk een neologisme. Waar kwam dat vandaan? Wat betekende het? En vooral; waarom?

De betekenis is eenvoudig; vanwege extreme weersomstandigheden, zoals gladheid of sneeuw, wordt op een flink deel van bepaalde snelwegen een snelheidsbeperking ingesteld. Auto’s moeten vaart minderen tot 70, of zelfs tot 50 km per uur, waar normaal 100 of 120 km is toegestaan. Het woord snelheidsdeken betekent dus gewoon snelheidsbeperking of snelheidsvermindering.

Wat is dit voor onzin? Een snelheidsdeken? Hebben de wegen het koud dan? Nee, dames en heren; er wordt wat toegedekt. En wat wordt er dan toegedekt? De term ‘beperking’, of het begrip ‘vermindering’. Want mensen laten zich tegenwoordig niet meer beperken en gaan zeker niet langzamer rijden als het even niet nodig lijkt. Ben je mal, de snelheid op onze autowegen wordt binnenkort verhoogd naar 130 km per uur. Dan ga je die op dit moment toch niet nog lager maken dan hij al is? Nee zeg, we moeten vooral niet laten merken dat de automobilisten tijdelijk iets minder snel mogen rijden. Tom Poes verzin een list! Het nieuwe woord mag vooral geen negatieve klank hebben. Dus liever geen begrenzing, of terugdringing, laat staan verlaging. Maar een snelheidsdekentje, daar kan toch niemand bezwaar tegen hebben?

Mag ik een teiltje?

 

Delen

7 reacties op “Snelheidsdeken

  1. joke
    4 jan 2011

    Je zou inderdaad denken dat men bij gladheid vanzelf langzaam gaat rijden, maar helaas is de werkelijkheid niet altijd zoals wij denken. Ik rijd twee maal per week heen en weer over de A4. Daar mag je voor deels 120 en deels 100 km per uur. Er zijn 4 of 5 rijstroken en op de drie rechterstroken wordt om het hardst gereden. Oók als het glad is en je maar 50 mag. Gelukkig houden de meeste mensen zich wèl aan de maximumsnelheid, maar er zitten altijd malloten tussen die vinden dat het te langzaam gaat en die – als ze eens echt niet snel kunnen rijden – driftig van links naar rechts tussen de rijstroken laveren. Levensgevaarlijk soms.

  2. Truus
    2 jan 2011
    depetvantruus – Dierenliefhebster. Heb momenteel 1 kat, Nickie. Rij paard, het liefst buitenritten. Woon samen met mijn wederhelft.

    Het is zeker een rare naam Joke. Je hebt vast gelijk dat het hier om een soort rookddeken(gordijn) gaat. 😉
    Maar ik geef Hanneke gelijk, het is niet meer dan verstandig om langzamer te rijden bij gladheid.
    De beste wensen voor 2011. 🙂

  3. Ria
    2 jan 2011

    Nu , even uitlachen, snelheidsdeken ,och nee zal wel typfoutje zijn.Hoe komen ze erbij.

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27 dec 2010 door in Ooit actueel en getagd als , , , , .

Navigatie

Ontdek meer van Bouwen met taal

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%